Simone de Beauvoir

SIMONE DE BEAUVOIR.

MINERVA AMORÓS, TONI BOLUDA I JANIN CERDÀ.

1ºBAT X. 2012-2013.

        image

BIOGRAFIA:

Va nàixer a París el 9 de Gener de 1908, i va morir també a París el 14 d’Abril de 1986. A més de filòsofa va ser escriptora, profesora i feminista. Va escriure gran quantitat de noveles, assajos i fins i tot alguna obra de teatre. Va estudiar a la universitat de la Sorbona, a Paris on va conèixer a Jean Paul Sartre, amb el que va mantidre una relació sentimental. Va ser profesora en diferents llocs de França. Durant la segona guerra mundial, quan els nazis varen ocupar París, va escriure la seua primera novela, la invitada, on explorava els dilemes existencialistes de la llibertat, la acció i la responsabilitat individual. Entre els seus assatjos destaca “el segundo sexo”, que es un profund analisis sobre el paper de les dones en la societat. L’obra de Simone es basa, generalment, en l’evolució del feminisme. En el any 2008 es va crear en el seu honor el premi Simone de Beauvoir.

TEMES QUE TRACTA:

  • IGUALTAT DE SEXES.
  • ROLS DE LA FEMINITAT.
  • EMANCIPACIÓ DE LA DONA.

    IGUALTAT DE SEXES:

Simone sempre lluità per la igualtat de sexes. Ella sempre deia que el feminisme es una forma de viure individualment i de lluitar col.lectivament. Viure individualment perquè cada dona te els mateixos drets i condicions que un home i lluitar  col.lectivament perquè totes ens hem tingut que unir per a conseguir la llibertat que ens meresquem.A Simone la van nombrar formadora de la Biblia feta per una dona,  Biblia del feminisme. Defenia en ella,les condicions de totes les dones

   ROLS DE LA FEMINITAT:

El rol de este génere es refereix al conjunt de comportaments donats per la dona i el home que en la societat s’entenen com a normals. Quan parlem de rols de genere ens estem referint a rols relacionats amb les tasques ,funcions i conductes que tradicionalment s’ha d’atribuir a un sexe com  a propi. Simone remarca la diferència dels rols antincs dels actuals. També és la primera en redactar anúncits on expressa els rols que s’han atribuit. Ella comenta que les dones sòn esclaves(rol de sumissió) i els homes tenen tot el poder.

   EMANCIPACIÓ DE LA DONA:

Simone intenta reivindicar els drets de la dona i la igualtat dels sexes. El seu objectiu es l’alliberament de la condició femenina, que durant tota la història, en totes les civilitzacions ha estat per davall del home. Per a Simone, la emancipació de la dona, solament es posible per l’adquisició de la seua independència.

Aquestes paraules, emancipació i llibertat no expressen el desig d’escapar-se del paper de les dones, ja que han nascut dones, però si d’allunyar-se del paper que s’ha imposat en elles al llarg dels segles, solament per la creença de superioritat del gènere masculí. També se li va acusar de que volia que les dones imitaren als homes però ella deia que això seria caure en els errors del masclisme i ella no tractava de copiar.

Influencies de/amb altres filòsofs:

Ella s’influencià per filòsofs com Descartes, Sartre, Mary Wollstonecraft, Karl Marx…

Betty Friedan, Kate Millet, Shulamith Firestone, Juliet Mitchell  i moltes més li dedicaren els seus treballs, quan ella encara vivia, l’anaren a buscar a Paris per fer-li questionaris I interessar-se per els seus escrits.

Un altra filòsofa comparada amb Simone del segle XX era Virginia Woolf. Les dos lluiten per la mateixa idea encara que de diferent forma pot ser: la seua preocupació per el sexe femení, per la situació social i política d’aquesta.

Entre els filòsofs que les imitaren es troben: el filòsof cartesiano Poulain de la Barre, María Zambrano.

Importància de la filòsofa en l’actualitat:

La seva importancia es manifestà en el passat al igual que en l’actualitat, quan encara seguim lluitant per els drets de la dona. Aquesta filòsofa és la que començà a canviar els pensaments de la societat lluitant col·lectivament i contribuint a que també lluitaren individualment.

En els seus temps, ella contribuí com protagonista a publicitats en que la dona es veïa com ama de casa i res més, esclavitzada a aquella vida d’on no podía eixir, caracteritzant-lo com a rol de esclavitud.

Més tart, i continuant ja a la seva mort, li seguirem el camí, totes les dones que ens sentim independets, no com al segon sexe, sinó com un sexe igual al masculí, sense voler sobrepasar-lo.

 

OBRES MÉS REPRESENTATIVES, COMENTADES BREUMENT:

EL SEGUNDO SEXO:

Este assaig  el començà a escriure després de mantenir una conversació que la va fer reflexionar en la seua manera de pensar sobre el significat de la dona. Es considerada una obra enciclopèdica perquè aporta molts tipus de vista i tots ells diferents. Es un profund analisi sobre el paper de les dones en la societat.

LA INVITADA:

Esta novela es sitúa en Paris de la primera mitat del segle XX. Els personatges que intervenen en la historia son soles tres, format per dos adults i una jove,els quals mantenen relacions de parella i infidelitats entre ells. Aquest tema reflexa també la moral burguesa cosa que la converteix en una obra de gran éxit. Conté les idees que mes tard apareixerán en totes les seues obres posteriors importants,com “Memòries de una jove formal” i “Tots els homes son mortals”entre altres.

Pàgines consultades:

http://generoconclase.blogspot.com.es/2009/03/actualidad-de-simone-de-beauvoir.html

www.lahuelladigital.com/epocas/numero12/culturajoven6.htm

http://francescllorens.eu/1bat1213/?page_id=140

Un pensamiento en “Simone de Beauvoir

Deja un comentario