Simone de Beauvoir

Autora: Simone De Beauvoir:

Grup: 1r BATB 2012/2013

Membres: Maria Cerdà, Albert Falcón, Esther García.

 

Biografia

 • Va naixer a París el 9 de gener de 1908 i va morir el 14 d’abril de 1986.
 • Va ser escriptora, professora, feminista i filòsofa francesa.
 • Simone va ser professora de filosofía de diferents escoles.
 • Va ser parella sentimental de Sartre.

 

 

Temes principals:

 • IGUALTAT DE SEXES

Les dones estan en desigualtat de condicions legals, socials, afectives i de relació personal en els homes.
Encara que aquest terme es va tractar a finals del segle XIX i principis del XX, avuí és un tema vigent.
Les idees rupturistes de Beauvoir van despertar molta polèmica. Amb la publicació del “Segundo sexo” (1949) es va centrar en l’estudi de la dona de la seua època.
Simone i Sartre van ser la cara del poble en les manifestacions. Van ser els precursors del Maig del 69 “Maig Francés”, que foren les revolucions estudiantils i volien posar fi als privilegis de la burgesia.

 • ROLS DE LA FEMINITAT

Als homes sempre els han atribuit control autoritari i dominant però, les dones sempre s’han tractat com a sensibles. Els rols de la dona eren estar cuidant la casa, mantindre-la neta i educar als fills.No tenien cap rol intel•lectual,tan sols, una minoria, submissió absoluta a l’home, dependència d’aquest i maltracte permitit en “l’Espanya franquista”

Tenien el rol de la prostitució, no venent el seu cos, sinò, una submissió total i sexual a l’home.

 • L’EMANCIPACIÓ DE LA DONA:

“No se nace mujer, una llega a serlo”.
Simone lluita per el lloc de la dona. Denuncia un sexe dominant, vol la igualtat de drets, d’oportunitats i llibertats per als dos sexes.
Els costums socials i la forma d’educar han fet que es separen els dos sexes, els xics amb els pares (fútbol, caracter dominant) i les xiques amb les mares (costura,casament,submissió…).
Si foren iguals homes i dones seriem mes lliures perque tindriem mes tolerància en cadascu de nosaltres.
Simone de Beauvoir no diu que la dona copie el rol de l’home, sinò que copiaria el defecte i no la virtud. El que volia era mantenir el rol pero amb l’igualtat de drets i llibertats dels homes, i no estar sotmeses baix la pressio de l’home.

Influencies d’/amb altres filósofs

Simone va ser influenciada pels filòsofs com: Descartes, Wollstonecraft, Kant, Hegel, Husserl, Kierkegaard, Heidegger, Marx, Engels, Nietzsche, Sartre.
Simone ha influit tant a altres filòsofs com a escriptors i escriptores, moltes obres estan basades amb el feminisme que tant defenia la filòsofa. Els influenciats per la corrent de Simone han sigut: Mayordomo , Camus , Friedan , Greer , Kristeva , Paglia , Rich , Sartre , Wittig.

Importància de la filòsofa en l’actualitat

Gràcies a Simone de Beauvoir, van aconseguir que tant les dones com els homes tingueren els mateixos drets i deures. A més, s’afegeix, també, l’alliberament de la dona. A partir d’aquest moment, es quan la dona s’incorpora al món laboral i les seues tasques, principalment, ja no són les d’estar a casa fent la feina i a més, també se li unien les tasques de la casa.
Al 2008, crearen al seu honor el premi Simone de Beauvoir per la llibertat de les dones.

Obres més representatives, comentades breument

La seua primera obra va ser “La invitada”, on explora els dilemes existencialistes de la llibertat, l’acció i la responsabilitat individual. Després va escriure “La sangre de los otros” i “Los mandarines”.
Entre els seus assatjos cal destacar, “El segundo sexo”, que el va escriure quan va reflexionar sobre el que havia significat per a ella ser dona de Jean-Paul Satre. La seua teoría es basa en el concepte de que la dona ha desenvolupat la seua personalitat al llarg del temps, des dels esdeveniments que ha passat i les situaciones que l’han fet arribar a tindre eixes creences, cadascuna d’elles d’una manera diferent. La frase que resumeix la seva teoría es: “No se nace mujer:una llega a serlo”.
Una de les seues creences era, per una part, destacar la inferioritat de les dones historicament i d’altre banda, tenia que estar amb un home que la lliurara dels perills tant economics com socials. En els anys 1940-1950, Simone va donar a coneixer escrits academics i/o de ficció que van destacar els temes existencialistes de “la libertad, la nada y el absurdo”.
Tambe va escriure, “La vejez” es centra en la situacio de la vellesa i critica la seua marginacio i l’ocultament i “La ceremonia del adiós” que evoca una figura del seu company de vida Jean-Paul Sartre.

Fonts consultades

 • Wikipedia
 • Youtube
 • Twitter
 • http://www.mujeresenred.net/spip.php?article12

Deja un comentario